Antik Su Yoluna Dinamit
Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Pazarlı Köyü yakınlarından başlayarak İstanbul’a kadar uzanan ve milattan sonra dördüncü yüzyıla tarihlenen antik su yolunun Çatalca sınırları içerisinde kalan bölümü definecilerin ağır tahribatı altında.
1600 yıllık antik su yolunun Istrancaların orman dokusu içerisinde, yüzeyde en kolay takip edildiği Çatalca sınırları içerisinde çok sayıda su kemeri bulunuyor. Yörenin kültür varlıkları arasında önemli bir yere sahip bu su kemerleri, doğa turizmini geliştirmek için yürütülen projelerin de odağında bulunmasına karşın, son aylarda hazine avcılarının gözlerini diktiği bir bölge haline geldi.
Doğa yürüyüş yollarının önemli duraklarından biri olan Ballıgerme su kemeri defineciler arasında bir şehir efsanesi gibi anlatılan “kemer taşları arasında altın bulunduğu” rivayetleri üzerine son bir ay içerisinde geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip edildi.
Konu üzerine haber ajanslarına konuşan Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel “İstanbul’un dördüncü yüzyılda, Roma İmparatorluğunun yeni başkenti olarak seçilmesiyle, tıpkı yirminci yüzyılda olduğu gibi büyük bir nüfus patlaması yaşanmıştı. Bu gelişme doğal olarak beraberinde büyük alt yapı sorunlarını da birlikte getirmişti. Yiyecekle birlikte halkın suya da gereksinimi vardı. Bu talep Roma tarafından o güne kadar yapılmış en uzun ve karmaşık su kemeri sistemiyle karşılanmıştı. Bu kemerler de bu sistemin birer parçası. Halk arasında konuşulan ve aslı olmayan dedikoduya göre bu eserleri yapanlar taşlar arasında altın koyarak, yokluk zamanlarında halkın kullanmasını istemişler. İşte bu asılsız dedikodu insanları buraya sürüklüyor. Ellerindeki sahte define haritaları ile bu tarihi eserleri parçalıyorlar. Ballıgerme su kemeri yaklaşık 1600 yıl önce yapılmış. Bugün artık defineciler tarafından tamamen parçalanmış durumda. Tarihi eserlerimize yazık oluyor. ” dedi.
Define avcılarının bulunması için yörede çalışma yürütülüyor.