Ciğer Izgara
Sakatat yemekleri bahis olunca mutfakta en fazla yer bulanın ciğer olduğunu söyleyebiliriz. Rumeli ve Trakya mutfağında ciğer; çorbasından yahnisine, tavasından ızgarasına, gömlek sarmasından iç pilavına kadar çeşitli şekillerde, hatta birbirine benzeyen tariflerde bile nüans zenginlikleriyle kullanılmıştır.
Çiğerlerinizin pişme öncesinde zarının çıkarılmasına ve sinirlerinin ayıklanmasına ihtiyacı vardır. Bunun için kasabınızdan yardım alın. Kendiniz yapacaksanız keskin bir bıçak kullanmaya, ciğerin sağlam dokusunu zedelememeye özen gösterin. Bir diğer husus ise ciğerin güzel yıkanarak kanlı yapısının olabildiğince bertaraf edilmesidir.
Malzemeler :
- 1 kg dana ciğeri
- 3 orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Tane karabiber, Kekik, Pulbiber, Tuz
Hazırlanışı :
- Ciğerlerinizin zarını ve sinirlerini itinayla çıkartın. Bu işi kasabınıza da yaptırabilirsiniz.
- Bol suda güzelce yıkadığınız ciğerinizi parmak kalınlığında ve el büyüklüğünde filetolar halinde kesin.
- Yeniden bol su ile yıkayıp, fazla sularını süzdürün.
- Derince bir kaba ciğerlerinizi alın.
- Herbirini dörde böldüğünüz soğanlarınızı, diş diş ayırıp kokusu çıkması için hafif ezdirdiğiniz sarımsaklarınızı, tane karabiberlerinizi ve sıvıyağınızı ekleyin.
- Tüm malzemeyi ciğere sirayet edecek şekilde harmanlayıp 1-2 saat soğuk bir ortamda dinlenmeye alın.
- Not : Taze kekik kullanacaksanız bu sosa eklebilirsiniz. Fakat kurutulmuş kekik kullanacaksanız ızgarada yanmaması için piştikten sonra servis aşamasında kullanın. Pulbiberi de aynı şekilde servis esnasında kullanmaya özen gösterin.
- Ciğerler dilimlerinizi iyice ısınmış oluklu ızgaranızda veya izli tavanızda önlü arkalı pişirin.
- Ciğeriniz yağ soslu olduğu için ayrıca yağa gerek yoktur. Fakat ızgaranıza-izli tavanıza ilk aldığınızda hemen çevirmeyin. Böylece yapışmasına mani olursunuz.
- Sumaklı soğan salatası veya ıslakça bir bulgur pilavı ile servis ederken üzerine bir fiske kekik, pul biber ve tuzunu ilave edin.