Çimpe Kalesine Dair Yeni Keşif

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ait araştırmaların odak noktalarından biri olan, Osmanlı’nun Rumeli’ye geçişte ilk fethi olarak değerlendirilen Çimpe Kalesi’nin yeri, Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin TETİK önderliğinde yapılan çalışmalar neticesinde belirlendi. Daha önce Gelibolu Yarımadası’nda olduğu değerlendirilen yapının Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında olduğu, bu keşifin tarihi kaynaklarca da desteklendiği duyuruldu.

Osmanlı’nın Rumeli’ye geçişindeki sembol kale

Çimpe Kalesi Osmanlı’nın Rumeli’ye geçişte ilk fetihlerden olduğu değerlendirilen Çimpe kalesi tarihi kaynaklarda kendine yer buluyor, buna karşılık kalenin yerinin tam olarak neresi olduğuna dair tarihçiler arasında bir kafa karışıklığı yaşanıyordu. Hacettep Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin TETİK’in başkanlığında yapılan araştırmalar, Çimpe Kalesi hakkındaki bu kafa karışıklığını ortadan kaldıracak güçlü deliler sunuyor.

Yıllardır bölgedeki antik alanlarda yüzey araştırmaları ve kaynak tarama yapan TETİK, son dönemde araştırmalarını Şarköy’e bağlı Yeniköy yakınlarındaki bir kale kalıntılarında yoğunlaştırdı. Yeniköy’deki Cintepe-Cinbasar Tepe’de bulunan antik kalıntılar, Osmanlı arşiv belgeleri ve bölgedeki yerel adlarla uyumlu olarak, Çimpe Kalesi’nin burada olduğuna dair önemli kanıtlar sunuyor. Bu keşif, 1475 tarihli Gelibolu Defteri’ndeki kayıtlarla da destekleniyor, bu da keşfin tarihsel geçerliliğini güçlendiriyor.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik’in önderliğinde yapılan araştırmalar, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ışık tutan Çimpe Kalesi’nin yerini tespit etti. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy’de bulunan kale kalıntıları, tarihî kaynaklarla uyumlu olarak belirlendi. Bu keşif, bölgenin tarih turizmi potansiyelini artırırken, tarihçilerin uzun süredir merak ettiği bir soruya cevap verdi.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik’in titiz araştırmaları sonucunda, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ışık tutan Çimpe Kalesi’nin yerinin Tespit edilmesi büyük bir tarihî öneme sahip. Yeniköy’deki Cintepe-Cinbasar Tepe’de bulunan antik kalıntılar, Osmanlı arşiv belgeleri ve bölgedeki yerel adlarla uyumlu olarak, Çimpe Kalesi’nin burada olduğuna dair önemli kanıtlar sunuyor. Bu keşif, 1475 tarihli Gelibolu Defteri’ndeki kayıtlarla da destekleniyor, bu da keşfin tarihsel geçerliliğini güçlendiriyor.

Hatırlanacağı üzere; kalenin yeri bugüne kadar Bolayır yakınlarında bulunan bir tabyanın olduğu mevki olarak gösteriliyordu.

Çimpe Kalesi’nin yeri ile ilgili bu keşif tarih yazıcılığında karşılık bulacağı gibi yöre turizmi, tarihi yapıların korunması, turizme kazandırılması ve kültürel mirasın korunması açısından da yeni çalışmaların yapılmasını gerekli kılıyor.

Facebookpinterestmail