Edirne Ciğer Sarmasına Coğrafi İşaret

Edirne yöre mutfağının karakteristik lezzetlerinin başında gelen ciğer sarma coğrafi işaretle tescillendi. Ciğer sarma ile birlikte Edirne’nin coğrafi işaretli ürün sayısı 10’a yükseldi.

Edirne’nin geleneksel lezzetlerinden

Her ne kadar tava ciğeri öne çıksa da, geleneksel köklerden beslenen ciğer sarma da Edirne’nin karakteristik lezzetleri arasında yer alıyor.

Ciğer sarması aslında geniş bir Rumeli coğrafyasında kendine has dokunuşlarla yapılan bir yemek. Özellikle bahar aylarında sürülerin çoğalmasını kutlamak maksadıyla hazırlanır, konu komşuyla paylaşılan sofralarda yer bulurdu. Ciğer sarmanın yer aldığı sofralar bereketin ve zenginliğin nişanesi gibi kabul görürdü. Ciğer sarması aynı zamanda düğün ve cemiyetlerin ikram sofralarında baş yemeklerinden biridir.

Ustalık ve sabır gerektiriyor

Edirne’nin bir diğer gastronomik değeri tava ciğerinin gölgesinde kalmış ciğer sarması, ev mutfakları ile esnaf lokantalarının menülerinde belli dönemlerde tadabileceğimiz bir lezzet olarak kalmış durumda. Bu yemekte tercih edilen kuzu gömleğinin en iyi işlenebilir olduğu zamanlar bahar aylarından ilk yaza değin olan zaman aralığı. Körpe kuzulardan elde edilen ciğer zarından itinayla ayrılarak neredeyse bebek dişi diyebileceğimiz irilikte doğranıyor. Bu ciğerin de kullanıldığı buhurlu bir iç pilav hazırlanıyor. Bu iç pilav kuzu gömleğine sarılıp yumruk büyüklüğünde top halinde fırın tepsisine alınıyor. Tercihe göre ya sade olarak ya da üzerine yumurta sarısı, sıvıyağ yahut inceltilmiş domatesli sos sürerek fırına veriliyor. Kendi yağını da salan gömleğin nefaseti içindeki iç pilava geçiyor.

Fotoğraf : Jorko Yollarda

Edirne lezzetleri değerini buluyor

Trakya Kalkınma Ajansı öncülüğünde Trakya genelinde yürütülen çalışmalar bir bir meyvesini verirken, bu ürünle birlikte Edirne’de coğrafi işaretli ürün sayısı 10’a yükselmiş oldu.

Edirne’nin coğrafi işaret almış diğer ürünleri şunlar : Deva-i misk helvası, badem ezmesi, Edirne beyaz peyniri, mis sabunu, tava ciğeri, Keşan satır eti, Siğilli bamyası, Meriç kara kavunu ve İpsala pirinci.

Ciğer sarması yemeğine coğrafi işaret alınması ile Edirne lezzetlerinden birinin daha hake ettiği değeri bulması, böylelikle yörenin gastronomi turizmine katkı sunması, bu lezzeti menülerine koyan lokantaların artarak yeni ustaların yetişmesi amaçlanıyor.

Fotoğraf : Jorko Yollarda

Facebookpinterestmail