Edirne’de Ramazan Hareketliliği

Geçtiğimiz haftaları şehrin tanınırlığına katkı sağlayan bir dizi etkinlik ve festivalle geçiren Edirne, Ramazan ayında da ziyaretçilerin akınına uğruyor. Başta İstanbul ve civar Trakya yerleşimleri olmak üzere Türkiye’nin farklı köşelerinden şehre gelen ziyaretçilerin en önemli durakları başta Selatin camileri olmak üzere, şehrin diğer Osmanlı camileri ile tarihi ve turistik mekanları.

Edirne’de Ramazan hareketliliği

Türkiye’nin önde gelen iç ve dış turizm merkezlerinden olan Edirne, Ramazan ayında da hatırı sayılır bir turizm hareketliliğine sahne oluyor. Tarihi dokusu, doğal varlıkları ve kültür öğeleri ile her mevsim misafir ağırlamayı başaran şehir, Ramazan ayının gelişi ile birlikte inanç turizmin Türkiye’deki önemli duraklarından birine dönüşüyor.

Hatırlanacağı üzere; Edirne geçtiğimiz aylarda tanınırlığına büyük katkı sunan bir dizi festival ve etkinliğe sahne olmuştu. Bütün bir yıl boyunca, özellikle de hafta sonları yoğun olacak şekilde, şehri alışveriş maksatlı ziyaret eden yabancı ziyaretçileri ağırlayan Edirne, yerli turistler için ilk sinyali Nisan ayı başında düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali ile vermişti. Şehrin gastronomik değerlerine işaret eden festivali, bir ertesi hafta düzenenlenen ve kültür turları kapsamında büyük kalabalıkları toplamayı başaran Kakave ve Hıdırellez Şenlikleri izledi.

Kakava ve Hıdırellez’in kutlandığı gece yarısının Ramazan’ın ilk sahuruna denk düşmesi hoş bir sürpriz oldu. “Sahur Sofrası” adı verilen bir etkinlikle Kakava ve Hıdırellez’in kutlandığı meydanda ziyaretçilerini ağırlayan Edirneliler, şimdi de şehri inanç turizmi ekseninde ziyaret eden kalabalıklara ev sahipliği yapıyor.

Edirne Eski Camii © Dinçer ALABAŞOĞLU

Başta İstanbul olmak üzere civar yerleşimlerden ve Türkiye’nin farklı köşelerinden şehre gelen ziyaretçilerin en önemli durakları, hiç şüphesiz tarihi Osmanlı camileri. Başta Selimiye olmak üzere Üç Şerefeli Cami, Dar’ül Hadis Camii, Eski Cami, Muradiye Camii ve II. Bayezid Camii gibi diğer Selatin camilerini ile adım başı karşımıza çıkan diğer tarihi Osmanlı camileri çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Şehrin müzeleri, tarihi çarşıları, nehirlerin üzerinde gerdanlık gibi salınan taş köprüleri, Karaağaç mahallesi ve Saraçlar caddesi gibi turistik çekim merkezleri ile yeme içme mekanları da bu hareketlilikten payını alıyor.

Turizmi bütün bir yıla yaymayı başarmış ender şehirlerimizden olan Edirne, aynı zamanda Ramazan sonrası da şehre ziyaretçi çekmeyi amaçlayan bir dizi festival ve etkinliğe hazırlanıyor. Haziran ayında “Lavanta Tarla Günleri” ile geçtiğimiz yıl yakaladığı farkındalığı katlamaya hazırlalan Edirne, şehrin bir diğer marka değeri olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali için Temmuz ayına gün sayıyor.

Facebookpinterestmail