Ertuğrul Köyü Kültür Evi ; Köklere Yolculuk
Kırklareli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bulgaristan’ın Haskova Tarih Müzesi işbirliğinde hazırlanan “Ortak Kimlik Ortak Tarih” projesinde sona gelindi. Proje çerçevesinde restorasyonu yapılarak yeni bir çehreye kavuşturulan Ertuğrul Köyü Kültür Evi’nin açılışı 27 Mayıs 2016 günü gerçekleştirildi.
Proje Ertuğrul Köyü’nde yaşayan ve şimdilerde altmışlı yaşlarında olan Fatma EFE’nin, köyüne, geçmişine ve onu yoğuran derin kültüre hissettiklerine dair gerçek bir hikaye üzerine kurgulanmış.
Hikaye Fatma EFE’nin, zamanın bir kenara kaldırmak üzere olduğu köy yaşamına dair kültür objelerini biriktirmesiyle başlar. Bazıları neredeyse bir asırı devirmiş; giyimler, ev ve mutfak eşyaları, tarım aletleri ve daha pek çok kültür öğesiyle dolup taşmaya başlar evi. Hatta köydeki diğer evlerden atılmak üzere olan objeleri alarak kurtardığı; bu tavrı köyde duyulunca “Bu Fatma EFE’nin işine yarar.” diyerek bu objeleri bizzat kapısına kadar getirenler olur.
Bu girişim kısa sürede kendi hikayesini yazmaya başlar. Odalar dolup, eşyalar sundurmaya hatta bahçeye değin taşmaya başlar. Çiçek gibi bahçeyi, eski köy yaşantısının yaşayan bir film platosuna dönüşen evi köy dışından görmeye gelenler artmaya başlar. Fatma EFE’nin evi adeta kişisel bir etnoğrafya galerisine dönüşür.
Evinde biriktirdiği ve kendi kişisel dokunuşlarıyla sergilediği kültür öğesi eşyalar arttıkça bazı sorunlar başgösterir. İklim koşullarından, zamanın yıpratıcı etkilerinden objeleri korumak, ilerleyen yaşına rağmen her birinin tek tek temizliğini bakımını yapmak gittikçe zorlaşır.
“Gençlerin ellerindeki telefonlardan, tabletlerden başlarını kaldırmadan yetişmeleri, iletişimsizlikleri; geçmişin zorlu yaşam koşulları hakkında fikirleri olmayışına üzülüyordum. Evimde sergilediklerimle onlara bir zaman yolculuğu yaşatmak, o yokluk zamanlarındaki kanaatkarlığı böylelikle hissettirmek istedim.” diyen Fatma EFE’nin hikayesi Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de dikkatini çeker.
Daha önceki senelerde Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesi Poyralı Köyü’nde hayata geçirdikleri ve kısa sürede bir iç turizm hareketinin önemli bir öğesi olmayı başarmış “Poyralı Köyü Kültür Evi” benzeri bir projeyi Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul Köyü’nde de hayata geçirmek için proje geliştirilir. “Ortak Kimlik Ortak Tarih” isimli projenin paydaşlarından biri de Bulgaristan’ın Haskova Tarih Müzesi olur.
Bu çerçevede köyde “Kültür Evi” olması planlanan evin IPA projesi kapsamında restorasyonuna başlanır. Sergilenecek objeler ziyaret edeceklere sıcak gelecek bir sergileme anlayışıyla yeniden ele alınıp, yorumlanır. Fatma EFE’nin duyarlılığı üzerine filizlenen proje nihayet sonuçlandırılarak, 27 Mayıs 2016 günü Ertuğrul Köyü Kültür Evi’nin açılışı gerçekleştirilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığı, Anadolu Sigorta’nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında Poyralı Köyü Dokuma Kursu’nun açılışı da aynı gün Ertuğrul Köyü Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. El dokumalarıyla meşhur Poyralı Köyü’nün deneyimlerini kültür komşuları Ertuğrul Köyü’ndeki ilgililere aktarması, Kırklareli el dokumalarının gelecek kuşaklara taşınması amaçlanan proje kapsamında hazırlanan dokuma tezgahlarında köylü kadınlara dokuma kursları verilecek.
Kırklareli kültür hayatına büyük katkı sunan, başta Fatma EFE olmak üzere bu girişimde katkısı olanlara Trakya Gezi Rehberi olarak sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, bu hikayeye ortak olmak, destek vermek üzere sizleri Ertuğrul Köyü Kültür Evi’ne davet ediyoruz.
Fotoğraflar : Nedret BENZET

