Hasan Sezai Dergahı Ağaç Kurtlarından Arındırıldı

Edirne’nin önemli kültür varlıklarından olan Hasan Sezai Dergahı Camii’nin ahşap aksamını basan ağaç kurtları, fümigasyon yöntemi ile bertaraf edildi.

Ahşap işçiliği ile dikkatleri çeken ve 2015 yılında restore edilerek Edirne kent belleğine geri kazandırılan Hasan Sezai Camii inanç turizminin önemli duraklarından biri. Talatpaşa Mahallesi, Bostanpazarı Caddesi üzerinde bulunan yapı Hasan Sezai Dergahı, Gülşeni Tekkesi veya Gülşeni Dergahı olarak da biliniyor.

Pandemi süresince kapalı kalan yapı geçtiğimiz aylarda ağaç kurtlarının istilasına uğramıştı. Cami imamının durumu farketmesi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne haber verildi. Kısmi ilaçlama sonuç vermeyince fümigasyon yöntemiyle yapıya müdahale edilmesine karar verildi.

Fümigasyon yöntemi yani sızdırmaz ilaçlama yöntemi gereği, 2 bin 560 metrekarelik branda ile iki katlı cami yapısı tamamen kapatıldı. Caminin iç mekanına uzaktan kumanda ile aktif hale getirilebilen ilaçlama tüpleri yerleştirildi. Ağaç kurtlarına etki edecek zehirli gazın dışarıya sızmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından sülfür florit kimyasalıyla yapıya müdahale edildi. Bir buçuk gün boyunca kontrollü olarak yapıya bu gaz ile müdahale edildikten sonra, dalgıç maskesi ve oksijen tüpleriyle içeriye giren deneyimli ekip yapının havalandırılmasını sağladı. Yapılan inceleme sonrası müdahalede başarılı olduğu gözlendi.

Hasan Sezai Dergahı Camii / EDİRNE

Hasan Sezai Hazretleri ve Gülşeni Dergahı Hakkında

Hasan Sezai hazretleri 1700’lü yıllarda Edirne’de yaşamış evliyaların büyüklerindendir. İbrahim Gülşeni’nin öğrencilerinden olan Hasan Sezai hazretleri, Gülşeni tarikatının Sezai kolunun kurucusu kabul edilir. Edirne Bostanpazarı mevkiinde bulunan dergahtan geriye 2000’li yıllarda Hasan Sezai hazretlerinin de yattığı iki türbe haricinde diğer yapılar topluluğundan ancak temel izleri kalmıştı. 2013 yılında temellerinden inşa edilen dergahın cami yapısı ve müştemilatına ait yapılar 2015 yılında Edirne kent belleğine geri kazandırıdı. Yapı Edirne’nin dini turizm değerlerinin başında geliyor oluşuyla da önemli bir eser olarak değerlendiriliyor.

Facebookpinterestmail