Hünnap Reçeli
Hünnap irice bir fındıktan ceviz büyüklüğüne kadar boya ulaşabilen, dokusu itibariyle iğdeye benzeyen, hoş kokulu bir meyvedir. Son yıllarda değeri anlaşılan hünnap, Trakya’da şivesel olarak “innap-ünnap” olarak dillendirilir. Daha ziyade meyve gibi tüketilen hünnap reçeliyle de sofralara farklılık katmaktadır.
Küçük hünnaplar bütün olarak reçel yapımında kullanılabilir. Bunu yaparken şekerin içe sirayet etmesi için bir kürdanla hünnaplara bir-iki küçük delik açılabilir. Eğer hünnaplarınız ceviz büyüklüğüne yakınsa elma dilimi şeklinde bir bıçakla doğrayarak en son ortasındaki sert çekirdeği çıkartabilirsiniz. Etrafını saran kahverengi kabuğunu arzu eder ve sabredebilirseniz soyabilirsiniz. Meyve iç dokusuna sıkı bağlandığı için el oyalayan bir itir. Bu sebeple kabuğuyla da reçel yapabilirsiniz. Fakat bu kabuklar reçel içinde meyve dokusu gibi kolay erimediği için rahatsız edici bulunabilir. Burada tercih size kalsın.
Yukarıda da dediğimiz gibi, meyve dokusu iğde-elma arasıdır. Hele ki elma dilimi keserek reçel yapacaksanız çabuk yumuşamaya meyillidir. Bu sebeple şekere yatırdığınız hünnaplarınızı ateşe aldıktan kısa süre sonra delikli kepçe ile kenara ayırarak, reçel şerbetinizi önden hazırlayın. Son 10-15 dakikada hünnaplarınızı yeniden ilave edilerek şerbetiyle özleştirmenizi tavsiye ederiz. Hünnap reçeli yaparken iyice yumuşamamış, orta sert meyveleri kullanmaya özen gösterin.
Malzemeler :
- 1 kg hünnap
- 6 su bardağı şeker
- 1,5-2 su bardağı su
- 4-5 karanfil
- 1 çubuk tarçın
- 1/2 limonun suyu
Hazırlanışı :
- Hünnaplarınızı güzelce yıkayın.
- Küçüklü hünnaplarınızı yukarıda belirttiğimiz gibi bütün ( sert çekirdekli olduğunu unutmayın ) kullanacaksanız, bir kürdan ile bir kaç yerinden çekirdeğe kadar delin. Bunu yaparken meyveyi çok zedelemeyin.
- İri meyveleri kullanacaksanız, bıçakla elma dilimi soyarak çekirdeğini ayırın. Zahmetine katlanabilecekseniz meyvenin dış kabuğunu da soyarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.
- Pişirmeyi yapacağınız derince tencereye bir kat hünnap bir kat şeker şeklinde malzemeyi dizin.
- Bu işlemi akşamdan yaparsanız reçelinizi ertesi gün hazırlayacak şekilde kenara alın. Aynı gün kuracaksanız da 5-6 saat şekerin sulanmasını ve meyvenin aromasını almasını sağlayın.
- Tencerenizi orta ateşe alıp 1,5-2 bardak nisbetinde su ilave edin.
- Şeker iyice eriyip su hafiften kaynamaya başlayınca meyvelerinizi delikli kepçeyle kenara alın.
- Geriye kalan şerbetinize karanfilleri ve çubuk tarçınınızı ilave edin.
- Reçel kıvamına yaklaşıncaya değin ( meyveleri de ekleyip bir süre daha pişeceğini hatırlayın ) kaynatın.
- Bu arada oluşan köpükleri uzaklaştırın.
- Reçelinizin şerbeti hazır olunca karanfilleri ve çubuk tarçını kenara alıp, hünnapları reçel şerbetine geri ekleyin.
- Birlikte 10 dakika kadar daha ekleyip meyvelerin şerbetle özleşmesini sağlayın.
- Ateşten almazdan 5 dk önce limon suyunu da ilave edin.
- İlk sıcağı çıkınca kuru kavanoza doldurun.
- Hünnap reçelinizi kışlık olarak saklayacaksanız kapağını hemen kapatıp tezgahta ters çevirin.
- Hünnap reçelinizi çabuk tüketecekseniz sıcağı gidene kadar kapağı yarı aralık bırakıp, ardından kapatabilirsiniz.
- Ertesi gün, kavanozlarınız iyice soğuduğunda serin ve gölge saklama ortamına alın.