Kırklareli 8. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri
Trakya’da halk takviminin en renkli sayfalarına ev sahipliği yapan mevsimlerin devinimi bi’ dolu şenlikle kutlanır. En coşkulu olanları şüphesiz doğanın uyanışını taçlandıran ilkbahardadır. Hıdrellez, Kakava, Kırkbirotu bayramı, Mart dokuzu, Dallık gibi yörenin dokusundan beslenen bu bahar kutlamaları, tarımla uğraşan yöre insanının baharda ektiklerini hasat zamanında bolluk, bereketle kucaklaması ümitleriyle perçinlenir.
Mevsimler değişip gökten sarı sıcak yaz inerken kent festivalleri sahneye çıkar. Pek çoğu yörelerinin adıyla meşhur ilk yaz ürünlerini renkli kutlamalar ile ele aleme duyurur. Tekirdağ’ın kirazı, Demirköy’ün çileği, Ferhadanlı’nın karpuzu, Keşan’ın bamyası diye uzar da uzar liste.
Nihayet, sonbahar şenlikleri ilkbaharda toprağa düşen tohumun hasadını, başka başka ürünlere dönüşmesinin vaktinin gelişini müjdeler. Bağ bozumunu bir kenara koyarsak; Trakya’da sonbahar şenliklerinin en coşkuluları şüphesiz Kırklareli’ye nasiptir.
Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri
Kırklareli Kent Konseyi’nin organizasyonu ve Kırklareli Belediyesi’nin ana yürütücülüğü ile düzenlenen, yörenin tarımdaki gücünün bir simgesi olarak sıkı sıkıya sahiplenilen; “Kırklareli Yayla Bolluk,Bereket,Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri” içinde bulunduğumuz 2016 yılında 8. yaşını kutluyor.
Kırklareli’nin tarihi kent dokusuna ev sahipliği yapan Yayla Meydanı’nda düzenlenecek şenliğin tarihi, 23 Eylül 2016 olarak kamuoyu ile paylaşıldı. “Kırklareli 8. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri” içeriği ile de keyif dolu bir gün yaşanacağının ipuçlarını veriyor.
Şenliklerin ana konseptini uygulamalı üretim atölyeleri oluşturuyor. Bu çerçevede katılan misafirlerin şenliğin bir parçası olması, yöre gastronomisinde yer bulan özel lezzetlerin hazırlanışında yer almaları amaçlanıyor.
Bu maksatla üç farklı atölye çalışması şenlikte öne çıkıyor. Bunlardan ilki; bağ bozumunun mahsulünü taçlandıran, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Kırklareli’ni ziyaretinde tattığı ve “Bu içeceğimizi millileştirin !” diye emir telakki ettiği Kırklareli hardaliyesinin hazırlanışı. Ücretli olarak planlanan bu atölye çalışmasına 10 kişi kabul ediliyor ve katılımcılar hardaliyenin yapım aşamalarını öğrenirken, çeşitli hediyeler ve ürettikleri hardaliye ile ödüllendirilecekler.
Bir diğer atölye çalışmasında, yine bağ bozumunun zamana direnen bir üretimi olan “Bulama” yapımı ele alınıyor. Üzüm pekmezinin çövenle muamele edilerek helva nevinden bambaşka bir lezzete dönüşmesine tanık olacağımız bu atölye çalışmasında, Tekirdağlı bulama ustası Fatma KARAMAN gelenekten edinilmiş deneyimlerini katılımcılara aktaracak.
Kırklareli yöre mutfağının en önemli lezzetlerinden olan “Kirece yatırılmış kabak tatlısı” yapımını ise, Köysel Doğal Ürünleri deneyimi ile Ayhan YAKAR gösterecek.
“Kırklareli 8. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”nin bir diğer önemli etkinliği, Trakya için bir ilk diyebileceğimiz, yerel tohumlara ulaşmanın gittikçe zorlaştığı göz önüne alındığında daha bir değer kazanan, “Tohum Takas Etkinliği” olacak.
Kırklarelili ressam Nurdan GÜVEN bir yıldır hazırlandığı sergisi ile şenliğe bakışını sanat diliyle misafirlere aktaracak. GÜVEN’in sanat çalışmalarına Kırklareli Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin hazırladığı fotoğraf sergisi omuz veriyor.
Şenliğe yörenin tarımsal gücünden beslenen değerlerin altını çizmek üzere pek çok kurum, kuruluş, işletme ve yerel üretimleriyle Kırklareli’nin değişik köşelerinden halk destek veriyor.
Bu coşkuya ortak olmak üzere sizleri “Kırklareli 8. Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri”ne bekliyor; Trakya Gezi Rehberi olarak katılımcılara keyif dolu bir gün, organizasyonda yer alanlara başarılar diliyoruz.
Fotoğraf : Nedret BENZET ( Üsküp Bağları ) / Savaş ERDEM ( Bulama Yapımı )


