Kırklareli Peyniri Kitaplaştırıldı

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yürütülen, Kırklareli Üniversitemiz tarafından saha araştırmaları yapılan “Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor” projesi kapsamında Pınarhisar MYO akademik personeli Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkan V. Öğr. Gör Ali ÇAKIR ve Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Orhan Onur AŞKIN tarafından hazırlanan “Kırklareli Beyaz Peyniri” isimli kitap yayımlandı. Hazırlanan kitap Kırklareli Beyaz Peynirinin coğrafi işaret alma sürecinde önemli bir kaynak olarak kullanılacak.

Çakır hazırlanan kitabın içeriğinde öne çıkan noktaları şu şekilde sıraladı: 

“Her yörenin olduğu gibi Kırklareli’nin de kendine özgün mutfak kültürü ve bu mutfak kültürü içerisinde yer alan kendine has lezzetleri vardır. Beyaz peynir bu lezzetlerden biridir. Kırklareli’ne özgü beyaz peyniri diğerlerinden ayıran birçok etken sıralanabilir.  Bu etkenlerin başında Kırklareli’nin içinde bulunduğu coğrafi yapı, iklim koşulları ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsü gelmektedir.

Ali Çakır “Kırklareli Beyaz Peyniri” isimli yeni kitabını tanıttı.

Bir diğer önemli etken somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan peynir kültürünün kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılması ve aktarılan bu lezzetin günümüze kadar korunarak taşınmasıdır. Mandıracılık geleneğinden gelen aile işletmeleri bu kültürel mirasın günümüze en iyi yansımasıdır.

Kırklareli’nde paçal beyaz peyniri ve koyun beyaz peyniri üretiminde kullanılan, bölgeye özgü yerli ırk olan Kıvırcık Koyun sütleri ise ayrı bir lezzet belirleyicisidir. Trakya Bölgesinin hayvan hastalıklarından ari bir bölge olması beyaz peynirin hammaddesi olan sütün kalitesini doğrudan belirleyen ve beyaz peynirde gıda güvenliğini sağlayan önemli bir unsurdur. Doğal şirden mayası yüzyıllardır bölge peynirlerinin yapımında kullanılan vazgeçilmez lezzet belirleyicilerinden bir diğeridir. Kırklareli’nde elde edilen çiğ sütlerin mikrobiyal yükü, ilgili mevzuatın izin verdiği değerlerin çok altındadır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan düşük pastörizasyon sıcaklığı tekstür, aroma ve  tat açısından Kırklareli Beyaz Peynirini farklılaştırmaktadır.

Kırklareli’nde üretilen beyaz peynire coğrafi işaret almak için hazırlanan  kitap çalışması “Peynir Kenti Kırklareli, Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor”  başlıklı projenin somut bir çıktısıdır.

Kitabın giriş bölümünde proje hakkında bilgiler verilmiş olup, 1. Bölümde Kırklareli ili hakkında genel bilgiler aktarılmıştır. 2. Bölümde beyaz peynirin hammadde kaynağı olan sütün kalitesini ve rayihasını olumlu etkileyen coğrafi yapı, iklim şartları ve bunlara bağlı oluşan bitki örtüsü anlatılmıştır.  3. Bölümde Kırklareli ilinde süt, süt işletmeleri ve beyaz peynir üretimi hakkında yapılan araştırmalar aktarılmıştır. 4. Bölümde Kırklareli Beyaz Peynirinin üretim metodu anlatılmıştır. 5. Bölümde Kırklareli’ndeki üreticilerden alınan peynir numunelerinin analiz sonuçlarına yer verilmiştir. 6. Bölümde ise beyaz peynir üreticileri ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan anketlere yer verilmiştir.”

Facebookpinterestmail