Kırklareli Turizm Profesyonellerini Ağırladı
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında turizm profesyonellerine Kırklareli’nin turizm çeşitliliğini ortaya koyan bir tanıtım turu düzenlendi. İki gün süren Kırklareli merkez ile Demirköy, Pınarhisar ve Vize ilçelerine bağlı yerleşimlerdeki turizm potansiyeli barındıran noktalarının gezildiği tanıtım turuna Geziciyak Travel, Sezon Tur, Paytur gibi İstanbul’un tanınmış firmaları katıldı.
Tanıtım gezisi katılımcı tur acentalarının Kırklareli’de karşılanmasıyla başladı. Karşılamada motosikletli bir grup hazır bulundu. Düzenlenen turun ilk ziyareti, Kırklareli’nin az bilinen fakat tarihiyle ve yarattığı kültür etkisiyle çok özel bir öneme haiz Aşağıpınar ören yerine gerçekleştirildi. Burada kazı alanı hakkında bilgi alan grup, halk arasında “Samanlık Müzeler” diye adlandırılan açıkhava sergileme alanlarını gezme olanağı buldu.
Şehir merkezinde yer alan Kırklareli Müzesi ziyaretlerini şehrin mandıracılık kültürülden devşirilmiş süt ürünleri alışverişleriyle sürdüren grup, Hızırbey Külliyesi yapılarını inceledikten sonra öğle yemeği için Yayla mahallesi dokusuna kazandırılan önemli yapılardan Papazın Evi’ne geçti. Burada Trakya’nın yöresel lezzetlerini tatma olanağı bulan grup, öğleden sonraki programları için yıllarca Türklerle bir arada yaşamış Rum ve Bulgar nüfusun Kırklareli’nde ortak bir doku oluşturdukları Yayla mahallesini gezdi. Burada ziyaretçilere, çoğu Trakya Kalkınma Ajansı‘nın paydaşlığında yürütülen restorasyon ve sokak iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Kırklareli’den ayrılan grubun sonraki durakları ise Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesi ve Poyralı köyü oldu. Kaynarca‘nın tarihi ve kültür dokusunu, adını aldığı rivayetlere konu olmuş pınarlarını gezen grup, Poyralı köyünde ise Kültür Evi’ni gezme olanağı buldu.
Günün sonuna yaklaşırken Vize ilçesinin tarihi dokusunu gezen misafirler, geceyi yine bu ilçeye bağlı olan Kıyıköy beldesinde geçirdiler.
“Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı‘nca düzenlenen gezinin ikinci günü Kıyıköy‘den başladı. Kıyıköy beldesinin deniz, orman ve tarih dokusundaki turizim potansiyeli barındıran noktaları gezildi.
Kıyıköy‘den sonraki durak Vize ilçesine bağlı Kızılağaç köyü oldu. Ev pansiyonculuğu yapan ve projesi Trakya Kalkınma Ajansı’nın paydaşlığında nihayetlendirilmiş olan aileye konuk olan grup, burada “Kırklareli kahvaltısı” konseptinde yapılan sunumu görüp, tatma olanağı buldu. Ardından bu köyde yaşayan sanatçı Reyhan ESMER‘in evine konuk olundu. Sanatçının çalışmaları hakkında bilgi alan misafirler burada soluklanma olanağı buldular.
Programın ikinci yarısında Demirköy ilçesine geçildi. Özellikle kadın girişimcilerin ağırlıklı yer aldığı projeler tanıtıldı. Bunlardan en dikkat çekeni Hamdibey köyünde yürütülen Hamdibey ve Sislioba Köyleri Ziyaretçi Merkezi ( Beyoba ) oldu. Köyde yürütülen restorasyon ve sokak iyileştirme çalışmaları yerinde incelendi.
Demirköy ilçesine dönen turizm profesyonellerinden oluşan grup burada yörenin gastronomik değerlerinin sunulduğu öğle yemeğinde ağırlandı. Yöresel Boşnak kıyafetleri ve Rumeli müziğiyle karşılanan grup, yöre mutfağının Boşnak mantısı, Boşnak böreği, Soka, Oğlak tandır gibi yörenin kendine kimlikli lezzetlerini tatma olanağı buldu.
Günün sonunda ilçenin Karadeniz kıyısındaki liman beldesi İğneada‘ya geçildi. İğneada’ya 4 km uzaklıktaki Limanköy‘de incelemelerde bulunan turizm profesyonelleri, köylü kadınlar ile görüşüp bu köyde hizmet veren bir pansiyonu ziyaret ettiler. Köyde yaşayan genç bir girişimci tarafında işletilen Atakahve’de kumda kahve ile günün yorgunluğunu atan turizmciler, Limanköy’den İstanbul’a uğurlandılar.
Gezi boyunca İstanbullu turizimcilere eşlik eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Biz bölgenin yerel dinamiklerini bilen ve bunlarla sürekli iletişim içinde olan bir kurumuz. Kırsal turizm konusunda bize gelen taleplerin yanında bizim de tespitlerimiz oldu. Bu kapsamda geliştirilen projelere destek olduk, bazılarının da yönlendiricisi durumundayız.
Bu çalışmada temel amacımız doğal güzellikleri öne çıkan Kırklareli ve ilçelerinde kırsalda bir turizm hareketi oluşturmak ve İstanbul piyasasına bölgeyi daha ayrıntılı tanıtmaktır. Demirköy, Vize ve çevresinde turizm faaliyetlerinin, kapasitesinin birden büyük oranlarda artmasını istemiyoruz. Burada daha çok organik bir büyüme peşindeyiz. Sindire sindire ve altyapıyı zorlamadan büyümek istiyoruz. Bu çalışmadan oteller, restoranlar, pansiyonculuk yapanlar, yöresel ürün üretenler, köylülerimiz ve diğer paydaşlarımız olumlu etkilenecektir. Farklı turizm konseptleri ve türlerinde tur paketleri oluşturduk. Bunları yaparken sizlerin işini kolaylaştırmak, bunların daha sistematik ve rahat satılmasını sağlamaya çabaladık.
Bu turda bazılarınızın defalarca misafir getirdiği Kırklareli’nin görmediğiniz yerlerini ve bilmediğiniz lezzetlerini sizlere tanıtacağız. Umarım tur satışlarınızda Trakya bundan sonra daha yukarıda olur ve daha fazla talep görür.”
Fotoğraflar : Trakya Kalkınma Ajansı


