Kırklareli Yemekleri Ödülle Taçlandırıldı

Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden; aynı zamanda üniversitenin Turizm,Seyahat ve Gastronomi Kulübü üyeleri olan Merve DORUDOĞAN ve Nur AYHAN, Kırklareli yemekleri ile katıldıkları yarışmalardan ödülle döndüler.

Kırklareli’nin vizyonuna ve tanıtımına dair göz ardı edilemeyecek bir katkı olarak değerlendirilmesi gereken bu başarının mimarları olan DORUDOĞAN ve AYHAN; Pınarhisar MYO Öğr.Gör. Ali ÇAKIR’ın geçtiğimiz aylarda yayınlanan “Kırklareli Mutfağı” isimli kitabında da yayınlanan iki Kırklareli yemeğini güncel bir bakışla yorumlayarak ödüle layık görüldüler.

Türkiye’nin Keyveni’si; Merve DORUDOĞAN…

“Keyveni” Anadolu’ya özgü bir deyim. “Yemeğin ustası, marifetli, hünerli, kilerin bekçisi…” gibi manalar içeriyor. Aynı zamanda yarışmayı düzenleyen ve sektörde çeyrek asırdır hizmet veren bir hazır yemek firmasının da ismi “Keyveni”.

Sektörün önde gelen isimlerinden olan Keyveni’nin “Türkiye Keyveni’sini arıyor” sloganıyla duyurduğu yarışmanın finali 12 Mayıs 2011 günü yapıldı. Yarışmanın jürisinde Türkiye’nin bu alanda saygın isimleri görev aldı. City Cooks’da gerçekleşen; Sahrap SOYSAL (Hürriyet Gazetesi ve yemek kitapları yazarı), Yurtsan ATAKAN (Gastronomi uzmanı ve yazarı), Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımlar Teknik Direktörü – Ağaoğlu My City Hotel Executive Şefi Rafet İNCE ve yemek kitabı yazarı Natali GÖKYAY’ın jüri üyeleğinde sonuçlanan yarışmada kazananlara birbirinden şık ve kullanışlı Homend elektrikli ev aletlerinin yanı sıra Keyveni tarafından birinciye 3 bin TL para ödülü hediye edildi.

Kırklareli Üniversitesi,Pınarhisar MYO öğrencisi Merve DORUDOĞAN’ın finalde diğer dört yarışmacıyla jüri önüne çıktığı yarışmada, Kalle, Yüksük Çorbası, Hodan Otu Kavurma, Kedi Batmaz, Kuyruklu Oruk, Part Dolması, Sömelek Köfte gibi pek çok lezzetin tadına bakan jüri değerlendirmesinde ince eleyip sık dokudu. Değerlendirme sonucunda Merve DORUDOĞAN Kırklareli’ye özgü tarifiyle “Kalle” yemeği ile birinciliğe layık görüldü.

1989 İstanbul doğumlu olan Merve DORUDOĞAN, Trabzonlu bir anne ve Niğdeli bir babanın kızı olarak değişik tadlara açık bir mutfakta büyüdüğünü, aile fertlerinin çalışıyor olması sebebi ile de mutfak işleriyle küçük yaşlardan beri içli dışlı olduğunu dile getiriyor. Mutfak üzerine ufuklu hayallerinin peşinden koşan DORUDOĞAN, eğitimi onu bu hayallere taşıyacak basamaklardan biri olarak görüyor. Bu maksatla Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO İkram Hizmetleri Bölümü’nde temel eğitimine devam eden DORUDOĞAN’ın, ödülle döndüğü “Türkiye’nin Keyveni” yarışmasının en genç yarışmacısı olduğunu da sözlerimize eklemiş olalım.

Anadolu’nun değişik yerlerinden çeşitli “Kalle” tarifleri olmasına karşılık, Kırklareli’den Öğr.Gör. Ali ÇAKIR’ın derlediği; lahana turşusu, tavuk göğsü, pirinç ve turşu suyunun ana malzemeler olduğu “kalle” tarifi tamamen Kırklareli’ye özgü bir mutfak uygulaması. 2010 Yılı sonunda Kırklareli Valiliği’nce basımı yapılan Ali ÇAKIR’a ait “Kırklareli Mutfağı” isimli kitapla yeniden gün ışığına çıkarılan bu lezzet, ÇAKIR’ın eğitim verdiği bölümden öğrencisi olan Merve DORUDOĞAN’ın yorumuyla hayat bularak ödüle layık bulundu.

“Papaz Yahnisi”ne zengin bir yorum…

Kırklareli yemeklerinin taçlandırıldığı ikinci ödül ise; Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO, İkram Hizmetleri Bölümü öğrencisi ve üniversitenin Turizm,Seyahat ve Gastronomi Kulübü’nün bir diğer üyesi olan Nur AYHAN’ın hazırladığı “Gelincik Bezemeli Hardaliyeli Papaz Yahnisi” tarifiyle geldi.

Garanti Emeklilik Yemek Kulübü’nün organize ettiği ve Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu tarafından düzenlenen yemek yarışmasında ikinci olan Nur AYHAN, Tefal’in 500 TL para ödülü ve Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu’ndan 1 aylık aşçılık eğitimi almaya hak kazandı. Yarışma jürisinde ise; Sofra Dergisi Yemek Danışmanı ve Sabah Gazetesi Yazarı Elif KORKMAZEL, Executive Chef Eyüp Kemal SEVİNÇ ve Garanti Emeklilik Kurumsal İletişim Müdürü Deniz GÜNEY görev aldı.

Bölüm hocalarından Öğr.Gör.Ali ÇAKIR’ın “Kırklareli Mutfağı” isimli kitabında geleneksel yorumuyla yayınladığı “Papaz yahnisi”, aslında Cumhuriyet sonrası büyük mübadele ile Kırklareli’den göç eden Rumlar’ın yöre mutfağına hediye bıraktığı ortak bir kültür mirası. Rumlar’ın şarapla lezzetlendirmesine karşılık Türk nüfus yemeği sirke ile hazırlayarak bugüne değin taşımayı başarmışlar.

Öğr.Gör.Ali ÇAKIR’ın danışmanlığı ile yarışmaya hazırlanan Nur AYHAN; “Papaz yahnisi”nin lezzetini Kırklareli mutfağının iki değerli malzemesi ile katmerlendirmeyi amaçlamış. Gelincik otu ve hardaliye… Bahar aylarıyla Kırklareli kırlarını bezeyen gelincik otu yöre mutfağında ot yemekleri ve börek harçlarında çokça yer bulan bir bitkidir. Kırklareli’den patent tescili için sırada bekleyen şehrin yöresel içeceği hardaliye ise, Papaz yahnisinde sirkenin yerine bir tatlandırıcı olarak kullanılarak, sadece içecek olarak değil yemeklerin hazırlanışında da değer bulabileceğini ispatlamış oluyor.

Kırklareli’nin tanıtımına, eko turizm olanakları içerisinde şehrin bir lezzet durağı olarak da vizyonunu kurgulayabileceğine dair ufuklu bakışlar getiren değerli çalışmaları için Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar MYO Öğr.Gör. Ali ÇAKIR’a ve okulun İkram Hizmetleri Bölümü öğrencileri Merve DORUDOĞAN ve Nur AYHAN’a Trakya Gezi Rehberi olarak bizler de sonsuz teşekkürlerimizi ve başarı dileklerimizi iletiyor; bu değerli çabalarının şehrin vizyonuna yön verenlerce de takdir göreceğine inancımızı paylaşıyoruz.

Fotoğraf : Papaz Yahnisi ( Kevser AYDOĞDU )

Facebookpinterestmail