“Miras Yolu” Tekirdağ’da Hayat Buluyor
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Uçmakdere’den başlayıp Gaziköy, Güzelköy, Eriklice’yi katedip Tepeköy’de nihayetlenen bir güzergah boyunca tarihi ve kültürel değeri olan yerleşimleri kapsayan “Miras Yolu” projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Projeyle kapsamında yörenin; yamaç paraşütü, Ganos Dağları yürüyüş parkurları, bağ bozumu, gastronomi gibi konsept turizm kazanımlarıyla etkileşimli bir turizm destinasyonu haline getirilmesi amaçlanıyor.
“Miras Yolu” nedir ?
Proje kapsamında Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy ( Ganos ) ile Hoşköy ( Hora ) yerleşimlerinin eski isimlerinden kaynaştırılarak Ganohora ismiyle anılan bu geniş bölgede yer alan Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy yerleşimleri tarihte önemli bir sosyal yaşam ve kültür merkeziydi. Mübadele öncesinde Rumlar ve Türkler’in birlikte yaşadığı köylerde bağcılık, ipekböceği yetiştiriciliği ve türün tarımı yapılıyordu.
Sırtını yasladığı Ganos ( Işıklar ) zirvesinden adını alan Ganos’tan ( Güzelköy ) denize açılan, özellikle Bizans dönemindeki ticaret gemileri amforalarla yörenin meşhur bağcılık ürünlerini, zeytinyağlarını hem Marmara’nın, boğazlar üzerinden hem Karadeniz’in, hem Ege’nin, hatta Marsilya’ya değin uzanan bir güzergah boyunca Akdeniz’in pek çok ticaret limanlarına taşıyordu. Yörede üretilen amforalar üzerinde ilk ticari markalama denemelerinden olduğunu gösteren mühürler bulunuyordu.
Öte yandan yöredeki köylerde taş üzerine ahşap kullanılarak inşa edilen sivil mimarlık örneği evler, yörede yaşamış olan Rumlara ait kilise ve manastırlar, çeşme, taş köprü, hamam, cami gibi 100’e yakın kültür mirası bulunuyor.
İşte tüm bu zenginliklerin bir turizm destinasyonu oluşturabilecek bir konseptte sunulabilmesı için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu köylerdeki kültür mirasını restore edecek. Bu maksatla her köyde bir restorasyon atölyesi kuruldu. Her bir eser tarihi değeri korunarak restore edildikten sonra, bu dokuyu zenginleştirecek şekilde köylerin sokak iyileştirme çalışmaları, gastronomik değerleri ve ipek böcekçiliği gibi somut olmayan kültür mirasının da projeye adapte edilmesiyle yöreyi ziyaret edeceklerin beğenisine sunulacak.
1923’teki Nüfus Mübadelesi’nde bölgenin Rumları Yunanistan’a gönderildi. Katerini vilayetinde Ganohora’yı kurdular. Yerlerine Yunanistan göçmeni Müslümanlar yerleştirildi. Bir manada “Ekoköy” projesi diyebileceğimiz bu çalışma kapsamında, tarihi yapılardan birinin mübadele müzesi olarak düzenlenmesi, atalarının izlerini sürmek isteyen Rum mübadillerin böylelikle yöreyi daha yoğun ziyaret etmesi amaçlanıyor.
Fotoğraf : Sengül Özcan KUMATAR ( Uçmakdere )


