Prof.Dr. Gültaç Özbay Sanat Galerisi

Çok değil, sekiz on yıl öncesine kadar; her biri için yitip gideceğine dair derin kaygılar duyduğumuz, asırlara dayanan çok kültürlü bir geçmişe dair yansımaların en iyi gözlemlendiği, Kırklareli’nin Yayla Mahallesi dokusunu nakış nakış işleyen kültür mirası yapıların, işlevsel olarak yeniden kent belleğine kazandırılması ümitleri artırdı. Bu yapılardan biri de Yayla Mahallesi’nin doğu yönünde sınırlarını çizen Namazgah Caddesi üzerinde bulunan ve günümüzde Prof.Dr. Gültaç Özbay Sanat Galerisi adıyla hizmet veren yapıdır.

Kırklareli’nin kent ve kültür belleğine ışık tutan çalışmaları ile sayfalarımıza defalarca konuk olan Barış TOPTAŞ’ın “Kırklareli Merkez İlçe ve Köylerindeki Gayrimüslim Eserleri” hakkındaki tez çalışmasında ele aldığı yapıya dair bilgi yazısını, TOPTAŞ’a teşekkürlerimizi sunarak siz değerli Trakya Gezi Rehberi okuyucuları ile paylaşıyoruz.

PROF.DR. GÜLTAÇ ÖZBAY SANAT GALERİSİ

Mülkiyeti Prof. Dr. Gültaç ÖZBAY’a ait olan Kırklareli Namazgah Caddesi 34 pafta, 252 Ada, 11 parsele kayıtlı, görünüş itibari ile dini bir mabedi andıran yapının ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Çevresinde çok sayıda Rum yapısı olmasına rağmen mimari tarz olarak bu yapı, uzun yıllar askeri depo olarak kullanılmıştır. Ancak bu yapının depo olarak inşa edilmiş olması imkansızdır. Şehirdeki dini yapıların hemen hemen hepsinin yerinin bilinmesi, yapı içerisinde apsisin bulunmaması nedeniyle yapının bir kilise olmadığı açıkça görülmektedir.

Prof.Dr. Gültaç Özbay Sanat Galerisi © Savaş ERDEM

Araştırmacı yazar Nazif KARAÇAM, bu binanın üzüm bağları bulunan ve şarapçılığı ile ünlü Kırklareli’nde yapılan şarapların depolama yeri olarak kullanıldığı bilgisine ulaşmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında uzun yıllar askerlerin gıdalarının konulduğu depo olarak kullanılmıştır. 1939 yılında yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucunda depo vasfı ile tescil edilmiştir. O yıllarda satışa çıkarılmış ve Mustafa ÖZBAY tarafından satın alınmıştır. Mustafa ÖZBAY 1944 yılında vefat edince bina, hayvan sahiplerine samanlarını saklamak için kullandırılmıştır. Son otuz sene hiçbir şekilde kullanılmayarak harabe haline gelmiştir.

Sivil mimari örneği olan bu kesme taş yapı, Mustafa ÖZBAY’ın kızı Prof.Dr. Gültaç ÖZBAY tarafından kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere Kasım / 2011 tarihinde Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresine hibe edilmiş olup, röleve-restorasyon ve restitüsyon çalışmaları Yüksek Mimar Çiğdem ZAĞRA tarafından yapılarak, 09.03.2015 tarihinde hizmete açılmıştır.

Kaynak : Barış TOPTAŞ

( “Kırklareli Merkez İlçe ve Köylerindeki Gayrimüslim Eserleri” hakkındaki tez çalışması )

Facebookpinterestmail