Sancak Piknik Boşnak Sofrası
İstanbul’a yakınlığı ile Trakya; şehrin keşmekeşinden kaçmak isteyenler için yerinde bir seçimdir. Bu hafta sonu kaçamağı için kendinize birçok bahane bulabilirsiniz. Deniz, kum, güneş, tarih ve kültür gezileri, doğada vakit geçirme isteği, yörenin zengin mutfak kültürü… Hiç fark etmez; Trakya’nın size cevap verecek bir köşesi mutlaka bulunur.
Eğer ki bu seçenekler arasında sizin bahaneniz yörenin kendine kimlikli mutfağı, hele de bu lezzetleri doğanın tam da ortasında tadabilmekse; hiç kaçarı yok, yolunuzu Istrancalar’a çevirmeniz gerekiyor demektir.
Boşnak Mutfağı Lezzetlerini Yerinde Tatmak İçin; DEMİRKÖY’e…
Trakya’nın kuzeyini boydan boya yeşile bezeyen, suyu bol, havası temiz bu coğrafya son yıllarda lezzet düşkünlerinin kutbu olmayı; yörede eko-turizmin geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar ile farkındalığını perçinlemeyi başarmıştır.
Edirne’nin kuzey ilçelerinden başlayıp Kırklareli’nin kuzeyini boydan boya geçen, oradan Çatalca’nın kuzeyinden Karadeniz’e doğru yumuşak tepeler ile ulaşan Türkiye Istrancaları ( Yıldız Dağları ) Trakya’nın orman ve su varlığı en zengin kesimidir.
Bu bölgede tarım faaliyetleri en ari şekilde, coğrafi koşulların da getirdiği sebeplerden ötürü çoğunlukla geleneksel metotlarla yürütülmektedir. Keza hayvancılık faaliyetleri de böyledir. Zengin bir doğada doğal yayılışı ile yetişen yöre hayvanlarından elde edilen et ve süt ürünleri lezzeti ve kalitesiyle çok öndedir.
Yörede doğal orman yemişlerinin bol bulunması, flora ve faunanın avantajıyla kaliteli orman balları elde edilmesi gibi artı yönleri; bu kazanımlara bir de göçmen kimlikli yöre insanının o beslendikleri kimlikten gelen maharetli ve lezzetli dokunuşları eklenince, bu coğrafya doğal ürünlere ulaşmak isteyenler için bir çekim merkezi haline geliverir.
Sayfalarımızda pek çoğuna rastlayabileceğiniz Istrancalar’daki yeme içme mekanlarının Demirköy ve köylerinde yoğunlaşması sıradan bir tesadüf değildir. Yukarıda saydığımız kazanımların her birini tek tek karşılayan özel bir bölgedir Demirköy. Geçtiğimiz onlarca yıl boyunca Trakya’nın sanayi bölgelerine ve İstanbul’a yoğun göç vermiş bu coğrafya, artık kendi değerleri üzerinden ayakta kalma isteğini yörede yürütülen eko-turizm önermeleri ile daha da vurgular hale gelmiştir. Bu coğrafyada rastladığımız eko-turizm ile kalkınma önermelerinin lokomotifi ise şüphesiz yörenin zengin ve kendine kimlikli mutfağıdır.
İşte böylesi bir amaçla yola çıkan bir mekan, Trakya’nın Hıdrellez coşkusuna uyandığı 2016 Mayıs ayının ilk haftalarında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Sancak Piknik Boşnak Sofrası…
Burasının alıştığımız manada bir mekandan çok bir mesire yeri olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Demirköy’den Dupnisa Mağarası yönüne gidenleri, Sarpdere ve Gökyaka köyleri sapağında karşılayan, Gökyaka köyü sınırları içerisinde bir piknik alanı… Bu durum zaten mekana verilen Sancak Piknik Boşnak Sofrası isimde de ısrarla vurgulanmıştır.
Peki ya ismindeki Sancak vurgusu ? İşte o da yöre insanının derin köklerine atıf yapan çok özel bir anlam yüklenmektedir. Şöyle ki; Demirköy ve civar köyleri Balkanlar’ın kaybedilmesiyle yollara düşmek zorunda kalan göçmen kafilelerin mübadelelerle, ülkeler arasındaki çeşitli anlaşmalarla yahut doğrudan savaşlardan, yıkımlardan kaçarak yerleştiği, iskan edildiği bir bölgedir. Yörede hala Istrancalar coğrafyasına “Balkan”, buradaki yerleşimlere de “Balkan köyleri” denmesi böylesi bir hasretten ötürüdür. O göçlerin yaşandığı yerlerden biri de şüphesiz Bosna-Sancak bölgesidir. Bu yöre Boşnak göçmenler için yüreği inceden sızlatan derin anlamlar taşır. Demirköy Boşnak göçmenlerin en yoğun yerleştirildiği Trakya yerleşimlerin başında yer alır.
Kesif bir orman dokusunun orta yerinde yer alan Sancak Piknik Boşnak Sofrası adlı bu mesire yerini işletmesini yapan Kadir ve Nadir ÖZKUL köken olarak Boşnak ve Pomak köklere sahip iki kardeş. Mesire yerine 2 km uzaklıktaki Gökyaka köyünden yetişen bu iki kardeş, köyün merası sayılan ve gelir-geçen sayfiyecilerin piknik için kullandıkları bu bölgeyi, yine aynı maksatla işletmek üzere yola çıkmışlar.
“Zaten sayfiyecilerin kullandıkları bir yermiş, ne diye bir işletmeciye gerek duyulsun ?” diyenler için, yakın zamana kadar Dupnisa gibi önemli bir turizm çekim merkezi üzerindeki bu yerin içler acısı halinden bahsetmek gerekebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi gelir-geçer sayfiyecilerin uğrak yeri olan bu bölge zaman içinde maalesef ki bu durumun getirdiği yoğun kirlilikle boğuşmuş. Dupnisa Mağarası-Demirköy-İğneada yolu üzerindeki bu görüntünün yöredeki eko-turizm önermeleriyle tezat olduğunu söylemeye gerek yok. Bir de köylerinin coğrafyasına derinden aşık olunca bu kötü intibayı dağıtmak, Gökyaka köyünün güzelliklerine dikkat çekebilmek için burayı bir işletme mantığıyla ele almak istemişler. Haliyle bu durum yörenin temiz tutulması, dokusuna zarar vermeden ıslah edilmesi gibi alt anlamlar da içeriyor.
Kadir ve Nadir ÖZKUL kardeşler yörenin orman dokusuna atıfla korunaklı kamelyalar hazırlatmışlar. Hatta yeterli görmedikleri için yeni kamelyalarının siparişini bile vermiş durumdalar. Bu kamelyalardan bir tanesi yöre lezzetlerinin hazırlanması için ayrılmış. Diğerlerini gelen ziyaretçiler kullanabiliyorlar.
Sancak Piknik Boşnak Sofrası tam manasıyla bir aile işletmesi. ÖZKUL kardeşlere Boşnak mutfağından lezzetleri ehil bir elden sunan anneleleri ve kendi eşleri de omuz veriyor.
Yörenin kimlikli mutfağından kimlikli lezzetler sunan bu maharetli eller ziyaretçileri için neler hazırlamıyor ki…? Boşnak mutfağının baş tacı hamur işleridir. Bu hamur işlerinin baş tacı ise şüphesiz kıyır kıyır Boşnak börekleri ile damak çatlatan Boşnak mantısı…
Sancak Piknik Boşnak Sofrası‘nda toprak fırında tadını katmerleye katmerleye pişen bu lezzetlere, mis gibi kokusuyla ekşi mayalı tok bir köy ekmeği eşlik ediyor. Diğer el işi börekler, gözlemeler ise cabası…
Güzel bir kahvaltı yapabileceğiniz bu mekanın düsturu sofraya kendi coğrafyalarından yetişmeyen hiçbir ürünü koymamak. Bunu olabildiğince gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ürünlerini marketlerden elde edilmiş ürünlerle sofraya taşımak yerine, yöreden temin edebilecekleri ile karşılamaya azami gayret gösteriyorlar. Peynirlerini, ekşimiklerini, yayık tereyağlarını kendileri üretiyorlar. Keza sütlerini, köy yumurtalarını… Orman yemişlerinden elde edilen reçellere, Demirköy’ün meşhur balları eşlik ediyor. Bu yörenin et ürünleri oldukça meşhur; bu sebeple yöreden temin edilmesi kolay kavurmalar, köy kasapçılığının sevilen lezzetlerinden yöre sucukları o kahvaltı sofralarını daha zengin kılıyor. Hala geleneksel yöntemlerle çiftçilik yapılan yöre bahçelerinde yetişen domatesler, biberler, yeşillikler, diğer sebzeler size güvenilir ve taze ürünlerle hazırlanmış sofralar kurmayı vaat ediyor.
Yörenin işletmecilerinden Nadir ÖZKUL, yörede mevsimsel döngüyle elde edilebilen bazı lezzetleri ziyaretçiler için hazır bulundurmak istediklerini vurguluyor. Şöyle ki; Mayıs-Haziran aylarında en tazesiyle yiyebileceğiniz Demirköy’ün meşhur çileklerini, hatta orman dokusunda bulunabilecek yabani dağ çileklerini temin edebildikleri ölçüde hazır bulundurmak istiyorlar. Yaz sonu yerli mısır, hasatla birlikte yörenin meşhur kuru fasulyeleri, yöre insanının kışlık olarak hazırladıkları ürünleri de mümkün olduğu ölçüde gelen ziyaretçilere sunabilmeyi amaçlıyorlar.
Yeri gelmişken, bu yörenin çömlekte kuru fasulyesine diyecek yok. Hele ki bu sofraya yörenin meşhur Rumeli turşuları eşlik ederse… Boşnaklar’ın meşhur “Soka Turşusu”ndan bahsetmek tam da bu anda yerinde olacaktır. Alışageldik turşuların aksine sütlü bir turşu soka. Süt, peynir ve kaymağın mümkünse Yugoslav biber denilen sokalık biberle basılması ile elde edilen, ekşili keklemsi tadıyla alışkanlıklarınızı değiştirebilecek bir lezzeti var. Trakya mutfağında sütlü biber turşusu, katık gibi benzerleri yapılsa da Boşnak sokası tam bir üst lezzet. Mutlaka denemelisiniz. Yemek sonrası tavşan kanı bir çay yahut Boşnak kahvesi ise keyfinizi katmerleyebilir.
Sancak Piknik Boşnak Sofrası misafirleri için yörenin baş lezzetlerinden biri olan oğlak-kuzu çevirmeyi ise hafta sonu günlerde mekandaki toprak fırında hazırlıyor. Eğer ki hafta içi yöreyi ziyaret etmek isteyenler olursa bir-iki gün önceden haber vermek kaydıyla ziyaretçiler için hazırlayabiliyorlar. Bunun sebebi malzemenin temin edilmesi ve saklanması…
İşin bu kısmında ziyaretçiler için şunu söylemek gerekebilir. Mekanda henüz elektirik bulunmadığı için soğutuculara yer verilmiyor. Oğlak, köy tavuğu vb…et ürünleri 2 km uzaklıktaki köydeki soğutucularında muhafaza ediyorlar. Bu sebeple hafta içi gelecekler siparişlerini önceden bildirirlerse onlar için malzeme köydeki üreticilerden temin edilip sofraya hazır ediliyor. Hoş kendi aracıyla gelecekler kendi ihtiyaçlarını getirip bu sayfiye yerini kullanabiliyorlar.
Ziyaretçileri Istrancalar coğrafyasının ferah, bol oksijenli orman dokusu bekliyor. Damağınızı şenlendirecek lezzetleri tatmak için beklerken birkaç dakikalık bir yürüyüş mesafesindeki dere boyunda orman içi bir yürüyüş yapabilir, ciğerlerinizi tertemiz orman havasıyla doldurup tazelenebilirsiniz. Sancak Piknik Boşnak Sofrası Demirköy-Dupnisa Mağarası yolu üzerinde olduğu için özellikle yaz döneminde ziyaretçilerin çokça tercih edeceği sayfiyeler arasında görülebilir. Hoş, İğneada’ya gelenler için de bir başka tercih sebebi olabilir.
SANCAK PİKNİK BOŞNAK SOFRASI
Adres : Sarpdere-Gökyaka Yol Ayrımı, Gökyaka Köyü /DEMİRKÖY
İrtibat Tel : 0 541 8593340 ( Kadir ÖZKUL ) / 0 545 6723564 ( Nadir ÖZKUL )
Mekan fotoları : Demirköy Belediyesi Sosyal Medya Hesabı