Süt Reçeli

Aslında süt reçeli için ülkemizin herhangi bir yöre mutfağında köklerini bulan bir ürün diyemeyiz. Bir moda, bir icat gibi hayatımıza girdikten sonra alıp başını giden bu mutfak uygulaması, özellikle mutfak bloglarının en çok paylaşılan tarifleri arasında “Trileçe” ile başa baş giden bir tarif oluverdi.

Süt ve süt ürünleri ile ilgili haklı bir şöhrete sahip Trakya’daki hatrı sayılır işletmeciler de bu tarife duyarsız kalmayarak; “Bir de bizim yörenin sütlerinden yapılanını deneyin hele…” kabilinden ürün gamlarında süt reçeline yer vermeye başladılar bile. Örneğin; çoğunlukla doğadan elde ettiği meyvelerle ürettiği reçelleriyle adından söz ettiren “Köysel” yörede isim yapmış bir başka marka olan “Palivor Çiftliği” için ürettiği süt reçellerini İstanbul’un en nezih köşelerine taşımayı başardı. Yakaladığı lezzeti Istranca ormanlarının doğal ortamından beslenen hayvanlardan elde ettiği ve özellikle keçi sütüyle hazırlayışına bağlayan işletme Trakya’daki diğerlerine de örnek teşkil ediyor.

Küçük bir kaç püf noktasıyla ev mutfaklarında da kolayca yapılabilecek bir tarif süt reçeli. Bir parça sabır ve takip gerektiriyor. Nisbeten yayvan fakat bir parça derince bir pişirme tenceresi kullanmanız tavsiye edilir. Bu hem karamelize edeceğimiz sütün daha fazla yüzeyden ısı almasına hem de karamelize ederken rahat karıştırabilmenize olanak sağlıyor.

Süte kaynarken katılan kabartma tozu ( ya da karbonat ) sütün aniden taşmasına, köpürmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple çabuk müdahale ederek kabarmayı bastırmaya çabalamanız gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası da; kaşığınızı bu aşamada tencere tabanına fazla temas ettirdiğinizde kabarmanın daha da artmasıdır. Bunun için kabarmayı olabildiğince tabana kaşığı değdirmeden yapmaya çabalayın.

Bir litre sütten çeyreği kadar süt reçeli elde edebiliyorsunuz. O sebeple bu durum sizi şaşırtmamalı. Sütün ne kadar karamelize edeceğine siz gözlemleyerek ve renginde istediğiniz tonu yakaladığınızda karar verebilirsiniz. Bal köpüğü bir karemelizasyon bizce yeterli. Hafif koyuca bir sahlep kıvamı yakalıyorsunuz. Daha fazla karemelizasyon rengini daha kahverengiye çalan tonlara taşıyor. Burada tercih size kalıyor.

Süt kaynamaya ve zaman zaman köpürmeye başladıkça ara ara karıştırmanız mutlaka gerekir. Özellikle sütün artık iyice çektirildiği ve karemelizasyona geldiği son aşamada pürüzsüzlüğü yakalamak için sık sık karıştırmanız ve tutmaması için tahta bir kaşık kullanarak tabanına da müdahale etmeniz gerekir.

Arzu etmeniz halinde fındık veya badem kırığı ilave ederek de farklı bir lezzet yakalayabiliyorsunuz. Kahvaltılarda, pasta ve kurabiyelerde kullanabileceğiniz nefis bir lezzet elde ediyorsunuz. Bazı tariflerde vanilya ilavesine de rastlıyor olabilirsiniz fakat bu bizce arzu ettiğimiz lezzeti farklı bir yere taşıyor. Yine de tercih sizin. Mutfakta şef sizsiniz.

Malzemeler :

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat
  • Cam kavanoz

Hazırlanışı :

  • Sütünüze şekeri ilave ederek orta hararetli bir ocağa alın.
  • Şekeri süte yedirerek kaynamaya alın.
  • Kaynamaya başladığında bir silme çay kaşığı kabartma tozunu veya karbonatı ilave edin.
  • Bu aşamada dikkatli olun, zira süt köpüklenerek kabarmaya başlıyor.
  • Kaşığınızın tabanını tencereye değdirmemeye çalışarak ( ki bu daha da kabarmasına sebep oluyor ) köpüklenen kısımları yatıştırarak üstten sütünüzü karıştırn.
  • Zaman zaman bu şekilde sütünüze müdahale edin.
  • Süt reçeli zaman isteyen bir uygulamadır. Bu sebeple sütünüzün karemelizasyona gelip çektirilmesi 1 saati bulabiliyor. Hatta ocağınıza göre bu süreyi aşabilirsiniz de.
  • Sütünüzü 1/4 hacmine kadar çektirdiğinizde süt reçeliniz kıvamlanmaya başlayacaktır.
  • Bu arada renginin de bal köpüğünden kahverengi tonlara doğru değiştiğini gözleyeceksiniz.
  • Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta da; sütünüzün yeterince çekip çekmediğine karar veremiyor oluşunuzdur. Koyuca bir sahlep kıvamı yeterlidir. Zira süt reçeliniz soğudukça daha da toparlayacak ve bıçakla sürülebilecek bir kıvama gelecektir. Tüm bunları göz önğnde bulundurmalısınız. Daha fazla çektirirseniz soğudukça daha sert, sürülemez bir kıvam ile karşılaşmanız riskini gözlemleyerek değerlendirin.
  • Ateşten aldığınız süt reçelinizi sıcak ve henüz akışkanken cam bir kavanoza alıp, kapağını kapatmadan soğumaya alın.
  • Ertesi günden itibaren serin bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz.
Facebookpinterestmail