Karamuk Reçeli

Karamuk Trakya’da yabani böğürtlen bitkisinin yerel ismidir.Trakya’da yayılış alanı geniş olmasına karşın, Istrancalar’ın orta kesimleri ve özellikle de Karadeniz kıyısına bakan, bol yağış alan kesimlerde daha yoğun yetiştiğini görürüz. Bu zenginliğin farkına varan Demirköy, İğneada, Kıyıköy gibi bu bölgedeki yerleşimlerde son yıllarda orman meyvelerinin daha çok değerlendirildiğini görüyoruz. Karamuk ( yabani böğürtlen ) meyvesi de yöre insanı tarafından reçeli, marmelatı, şerbeti yapılarak değerlendirilirken;; bunların satışı ile ekonomik bir değer kazanmaya başlamıştır. İğneada-Kıyıköy gibi deniz turizmi ile de ilgi odağı destinasyonlara gidenler, yol boylarında orman meyvelerinden yapılan ürünleri satan ( dolayısıyla karamuk reçeli-marmelatı da ) üreticilere kolaylıkla ulaşabilmektedirler.

Sayfalarımıza yörede yaygın kullanılan ismi karamuk ile taşımayı uygun gördüğümüz böğürtlen, gülgiller familyasının türlerinden olan üzerinde yaprakları ve renkli meyvesi olan bitki çeşididir. Fundalıklar da, bahçelerde, çalılıklarda yada yol kenarında yetişen böğürtlenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Yabani formları kadar ekonomik üretim için kültüre alınmış formları da bulunmaktadır. Çalı şekilde dalları olan, dikenli dalları olan ve yeşil dikenli yapraklara sahip olan yapısı ile önce çiçek açar ve daha sonra da meyvesini verir. Genel olarak Mayıs ayında çiçek açar ve Haziran ayına doğru meyvesini vermeye başlar. Ortaya çıkmaya başlayan böğürtlen önce koyu yeşil renkte olup daha sonra kırmızı bir renge dönüşür ve en son olarak da olgunlaşmasına yakın da siyah yada mor bir renk haline geldiği zaman yenilmeye başlanabilir. Sulu ve oldukça da lezzetli olan böğürtlen meyvesi herkes tarafından bol miktarda tüketilmelidir. İçermiş olduğu bol miktarda vitamin değerleri ile magnezyum ve organik asitler ile insan sağlığı için birçok değeri bulundurmaktadır ve oldukça faydalı özellikler sağlamaktadır. Meyvesinin vermiş olduğu faydaların yanı sıra kökü ve yaprağı ile de oldukça faydalar sağlamaktadır. Böğürtlenin meyvesi reçel yapımında, suyu sıkılıp içecek olarak ve meyvesi doğrudan yenilerek herkesin tüketebileceği meyve türü olma özelliğindedir.

Malzemeler :

  • 1 kg karamuk ( böğürtlen )
  • 750 gr şeker

Hazırlanışı :

  • Ne çok diri ne de çok ezik olmayan böğürtlenleri ayıklayıp bol suda yıkayıp süzdürün.
  • Derince bir tencereye bir kat karamuk, bir kat şeker olacak şekilde dizip aromasının şekere sirayet etmesi için en az birkaç saat bekletin.
  • Tencerenizi orta hararetli ateşe alıp 1 çay bardağı su ilavesi ile kaynamaya alın.
  • Karamuk meyveleri oldukça narin olduğu için fazla yumuşayıp dağılmaması için kaynamaya başladığında meyvelerin yarısından çoğunu delikli bir kaşık yardımıyla kenara alın.
  • Suyunu reçellik kıvama gelinceye değin kaynatmaya devam edin. Bunu yaparken de zaman zaman oluşan pembemsi köpükleri kenara alın.
  • Reçellik şerbetiniz kıvamını bulunca kenara alıp diriliğini korumaya çalıştığınız meyvelerinizi yeniden ilave edin.
  • Kıvamını son kez kontrol edip ( soğuk porselen bir tabağa bir kaşık kadar alıp kıvam testi yapabilirsiniz ) ateşi kapatın.
  • Cam kavanozlarınızı ve kapaklarını derince bir tencerede 5 dakika kadar kaynar suda bekletip konservasyona hazır hale getirin.
  • İlk sıcağı giden reçelinizi kavanozlayıp ağzını sıkıca kapatın. Tezgah üzerinde ters çevirerek kapağının sıkıca tutunmasını sağlayın.
  • Ertesi gün reçellerinizi serin ve güneş görmeyen bir yere alıp saklamaya başlayabilirsiniz.

Tarif & Fotoğraf : Gülay’ın Mutfağından ( Demirköy )

Not : Bu tarifte verilen ölçülendirmeyi damak tadınıza göre ayarlamanız; klasik reçel tariflerinde olduğu gibi ateşten almazdan önceki son 5 dakikada reçelinize limon suyu ilave ederek de hazırlayabilirisniz. Damak zevkinize göre, reçelin meyve tadının önüne geçmeyecek miktarda karanfil ilavesiyle aromasına farklı dokunuşlar katmanız mümkün.

Facebookpinterestmail