Tavuk Ormanı’nda Neler Oluyor ?

Trakya’da turizmin kutbu durumundaki Edirne, bu ünvanını sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal varlıklarının sürdürülebilirliği, bu değerlerin birbirine omuz verdiği bütünleşik bir turizm yönetimi ile ayakta tutmaktadır. Olması gereken, en azından umulan odur. Hal böyle olunca, yapılması gündeme gelen ve şehir dokusunda kalıcı etki bırakması beklenen imar, bakım-onarım, restorasyon gibi faaliyetler kamuoyunda daha fazla gündem oluşturabilmektedir.

Şehrin sahip olduğu nehirlerden yola çıkarak Edirne Belediyesi’nce hazırlanan ve “Sular Üzerinde Yükselen Şehir” temasıyla kamuoyuna duyurulan “Kırkpınar ( Sarayiçi ) Rekreasyon Alanı Projesi” gözleri Sarayiçi Tavuk Ormanı’nda başlayan çalışmalara ve projenin işleyişine çevirdi.

Tavuk Ormanı; Padişahlar Bahçesi

Sarayiçi mevkiinde bulunan Tavuk Ormanı, sarayın Hadaka-i Hassa ( Padişah Bahçesi ) denilen bütünlüğünden geriye kalan 58 hektarlık alanı kapsıyor. Edirneliler’in daha çok, içerisinde yer alan ve IV. Mehmet’in ( Avcı Mehmet ) 1671 yılında yaptırdığı Bülbül Köşkü ( Av Köşkü ) ile bildiği, şehrin nefes alınacak doğal ormanlarından olan bu alan, tarih içinde dönemin padişahlarının yaptırdığı ağaçlandırma çalışmalarıyla “kent ormanları” oluşturulmasının ilk örneklerinden olarak değerlendirilmektedir. Tunca Nehri’nin iki kola ayrılarak çevrelediği ve yeniden birleşerek bir adacığa dönüştürdüğü Sarayiçi’ndeki bu alan, bugüne değin nispeten korunmasını belki de bu duruma borçludur.

Nehrin getirdiği alüvyonlarla beslenerek sürekli tazelenen bir orman ve orman altı dokusuna sahip Tavuk Ormanı, aynı zamanda otsu soğanlı ve değerli tıbbi bitki varlığıyla kıymet arzeden bir alandır. Bu alanda uzun yıllar çalışmalar yürütmüş olan  ve keşfederek dünya literatürüne armağan ettiği Edirne Sümbülü ( Bellevalia edirnensis ) ile dikkatleri bu mevkiye çeken; çeken T.Ü. Emekli Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Güler DALGIÇ, bölgede değer taşıyan daha pek çok türün bulunduğuna dikkat çekerek, burada yürütülecek çalışmalarda çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Tavuk Ormanı’nda Neler Oluyor ?

Edirne Kent Konseyi, son haftalarda Sarayiçi’ndeki Tavuk Ormanı’nda yürütülen rekreasyon çalışmalarının işleyişinden hareketle, bu güzide doğa parçasındaki betonlaşmaya Edirneliler’in dikkatini çekiyor. Tavuk Ormanı’nın içlerine uzanan ve Kırkpınar Rekreasyon Projesi kapsamında yapımına ilk olarak başlanan yürüyüş yollarının bu doğa parçası ile olan uyumsuzluğunun ötesinde, flora ve faunanın bölünerek, zaman içinde yapılacak diğer eklentilerle tümden kaybedilebileceğine işaret ediyor.

Bu yönde belediyenin çalışmalarını dikkatle takip ettiklerini kaydeden Edirne Kent Konseyi ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği; bu alanın T.Ü . Biyoloji Bölümü ve bölgede inceleme yapan bilim insanlarının rehberliğinde korunması, geliştirilmesi, mümkünse tıp alanında değerlendirilmesi yönünde çalışılmalar yapılmasını öneriyor. Edirne’de Söğütlük Ormanı ( İzzet Arseven Kent Ormanı ) ile birlikte geriye kalan iki kent ormanından biri olan Tavuk Ormanı’nın yitirilmesinin kent belleğinin de yitirilmesi gibi bir anlam taşıdığına ayrı parantez açıyorlar.

Fotoğraf : Edirne Kent Konseyi Sosyal Medya Sayfası

 

Facebookpinterestmail