Coğrafi İşaretli Ürünlerden Trakya’ya Müjde Üstüne Müjde

Trakya Kalkınma Ajansı ’nın süreç yönetmedeki takdire değer çabaları, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların girişimleriyle hayat bulan Trakya’daki coğrafi işaretli ürün girişimleri 2020 yılında olduğu gibi 2021 ‘de de tüm hızıyla sürüyor. Covid-19 pandemisinin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen, Trakya yöresine dair coğrafi işaret başvurularından güzel müjdeler geliyor.

Hatırlanacağı üzere;

Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı dosyası Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlandı. Başvuru, Süleymanpaşa Ziraat Odası adına yapıldı. Ürünün tescil tarihi, 28 Ekim 2020 olarak nihayetlendi.  

Bu müjdeli haberin hemen öncesinde, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası girişimleriyle Tekirdağ Peynir Helvası’nın  09.09.2020 tarihinde , Tekirdağ Köftesi’nin  07.08.2020 tarihinde tescil edildiğini hatırlatmakta da yarar var.

2020 sona ererken coğrafi işaretli ürünlerden bir müjdeli haber de Edirne adına geldi : Keşan Siğilli Bamyası dosyası yine Trakya kalkınma Ajansı destekleriyle Keşan Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle hazırlandı. Başvurusu Keşan Ticaret ve Sanayi Odası adına yapılan ürünün tescil tarihi ise; 07.12.2020 .

2021 yılında Trakya’daki coğrafi işaretli ürünlerle ilgili iki güzel müjde Kırklareli’den gelirken, Edirne hazine sandığı gibi kalabalıklaşan listesine bir ürün daha ekledi.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ana yürütücülüğünde başvuru süreci izlenen Kırklareli Meşe Balı ile Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Birliği tarafından başvurusu yapılan Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti ‘nin tescil müjdesi 2021 Şubat ayında ilgili taraflara iletildi. Trakya kalkınma Ajansı ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası bu sürecin yönetilmesinde önemli katkılar verdiler.

Hatırlanacağı üzere; önceki yıllarda tescil edilen Kırklareli Hardaliyesi’nin ardından kentin ikinci tescilli ürünü 2021 yılının başında müjdesi gelen Kırklareli beyaz Peyniri olmuştu. Kırklareli Eski Kaşar Peyniri ile ilgili başvuru süreci ise hala işliyor.

Osmanlı saray mutfağından günümüze yansıyan, bölgede yetiştirilen bademlerle üretilen Edirne badem ezmesi, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni alarak, tescillendi. Süreç Edirne Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütüldü.

Trakya’nın tescilli ürünleri ile ilgili sırada bekleyen başvurulardan Velimeşe Bozası ile Meriç Kara Kavunu ile ilgili müjdelerin 2021 Mart ayı içerisinde gelebileceği değerlendirmesini yapan Trakya Kalkınma Ajansı, Hayrabolu Tatlısı ile Tekirdağ Soğanı ile ilgili başvuru dosyalarının ilgili patent kurumuna yapıldığı ve sürecin başladığı müjdesini verdi.

Facebookpinterestmail