Edirne’ye Yeni Müze; Balkan Tarihi Müzesi

Osmanlı-Rus Savaşı’nda, özellikle de Bakan Savaşları’nda Edirne’deki en önemli savunma tabyalarından biri olarak hizmet veren Hıdırlık Tabyası restore edilerek kent belleğine geri kazandırıldı. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY’un yaptığı tarihi tabya, Edirne Balkan Tarihi Müzesi olarak hizmet verecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti :

“Bizler tarihe sahip çıkmakla, ecdadımıza ödenmesi mümkün olmayan vefa borcumuzdan bir parça da olsa eksiltmenin, ülkemizin güçlü geleceğini inşa etmede yolumuzu aydınlatacak ilham ve iradeyi kullanmanın, beşeri ilimlerden manevi değerlere insanlığa rehber olmuş medeniyetimize layık olmanın mücadelesini vermekteyiz. Tarih, milletlerin hafızasıdır, siz kendi gerçeklerinizi unutursanız, başkalarının yalanlarını yaşamak zorunda kalırsınız. Buna asla müsaade etmedik, etmeyiz.”

Hıdırlık Tabyası, Balkan Savaşları’nda efsanevi komutan Edirne müdafii Şükrü Paşa’nın kullandığı Edirne’yi koruyan 24 tabyadan biri, en büyüğüdür. Bu tabyalarının bazılarının yapımına Osmanlı Rus Savaşı’nın ayak sesleriyle başlanmış, en büyük yararlılığı ise Balkan Savaşları boyunca Edirne müdafaasında göstermişlerdir.

Balkan Savaşları’nın 100. yılı anısına restorasyonu başlatılan çalışmalar 2015 yılında tamamlanmışken, Edirne’nin turizm pastasında tarih ve kültür portföyünün teşkil ettiği yer göz önüne alınarak, bu alanın yeni bir bakışla tekrar gözden geçirilip müzeye dönüştürülmesi fikri doğdu. Zaman zaman gecikmeye uğrayan çalışmaların nihayet sona ermesi ile Hıdırlık Tabyası Balkan Savaşları Müzesi 30 Aralık 2021 tarihinde Balkan Tarihi Müzesi olarak açılmış oldu.

Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi / EDİRNE

Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi

Hıdırlık Tabyaları bünyesinde açılan Balkan Tarihi Müzesi konsept olarak Türklerin Balkanlar’daki 600 yılını ele alıyor. Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1912-13 Balkan Savaşları yılları sonrasına değin uzanan bir kronolojide şehrin tarihi ve kültürel kimliği gözler önüne seriliyor. Müzede; “Edirne’den geçen sultanlar”, “Balkanlarda Osmanlı mimarisi”, “Osmanlı idaresinde Balkanlar”, “Edirne’nin fethi”, “Edirne’den geçen komutanlar”, “Balkan Savaşları günlükleri”, “Cephede giyinme ve beslenme”, “Savaşta salgın hastalıklar, göç edenler” gibi konular son teknoloji kullanılarak hazırlanan görsel ve işitsel objeler ile ele alınıyor.

Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi’nde 22 karargah odası, 4 dehliz odası ve 18 topçu odası olmak üzere toplam 44 odayı teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında düzenledi. 1800 metre çevre çevre uzunluğuna sahip alan yaklaşık 60 dönüm araziyi kapsıyor. Keyifli bir çevre düzenlemesine sahip Hıdırlık Tabyası Balkan Tarihi Müzesi, sunduğu panaromik seyir terasıyla da Edirne’ye ziyaret edecekleri mest edeceğinin ipuçlarını şimdiden veriyor.

Facebookpinterestmail