Hıdırellez Mayası Geleneği Yaşatılıyor

Trakya’da bahar kutlamalarının en üst sırasında yerini bulan hıdırelleze dair, sosyal medyanın da gücü ile köpürtülen birkaç tanesi dışında, kültürün damıta damıta günümüze taşımaya çabaladığı az bilinen ritueller bulunur. Yöre halkınca “çiy mayası” olarak da bilinen “hıdırellez mayası”; geleneğin bu derin köklerinden gelen, şimdilerdeyse orta ve üzeri kuşaktan kişilerin hafızalarında nostaljik anlamlar barındırdırmaktan öte pek de bilinmeyen bir hıdırellez rituelidir.

Daha önce Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı İslambeyli köyü sakinlerinden Aynur MAYDA’dan derleyerek sayfalarımıza taşıdığımız, sonrasında yerel dergi ve gazetelerde kendine yer bulan “çiy / hıdırellez mayası” geleneği AA Kırklareli Temsilciliği tarafından geleneğin halen yaşatılmaya çalışıldığı İslambeyli köyünde kayda alındı.

Hıdırellez Mayası Geleneği Kayda Alındı

Çekimler Pınarhisar’a bağlı İslambeyli köyünde gerçekleştirildi. Çekimde anlatıcı olarak, bu geleneği büyüklerinden öğrenerek günümüzde de yaşatmaya çalışan, Trakya Gezi Rehberi olarak bizim de ilk derlemesini kendisinden gerçekleştirdiğimiz Aynur MAYDA yer aldı. Kendisine İslambeyli köyünün diğer kadınları da eşlik etti.

Sabahın erken saatlerinde kırlara, dere boylarına çıkarak ellerindeki tahta kaşık veya kepçelerle çiy suyu toplayan kadınlar, doğal bakterilerce zengin bu su ile sütü mayaladılar. Mayaladıkları sütten ilk yoğurt mayasını elde etmeyi amaçlayan kadınlar şifa, bolluk, bereket niyazıyla dualarla süte çaldıkları bu mayadan doğal yoğurt elde edecek, daha sonra bu mayayı çoğaltarak konu komşuyla paylaşacaklar.

Trakya Gezi Rehberi olarak ilk defa sayfalarımızda yer verdiğimiz bu hıdırellez rituelinin kayda alınmasında emeği geçen herkese, kültürün yaşatılmasına verdikleri katkı için sonsuz teşekkürler ediyor, sizi 2016 yılında sayfalarımıza taşıdığımız Unutulan Bir Hıdırellez Geleneği ; Hıdırellez Mayası isimli içeriğimizle baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar !

Facebookpinterestmail