Sağlık Müzesi’ne Kardeş Geldi; II. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, ulusal ve uluslar arası ödüllere sahip, aynı zamanda canlandırmalı müzeciliğin öncülerinden olan Edirne Sağlık Müzesi’nin de içerisinde yer aldığı Edirne II. Bayezid Külliyesi bünyesinde yeni bir müze daha kapılarını ziyaretçilere açtı. Trakya Üniversitesince düzenlenen II. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi 15. yüzyıldan günümüze uzanan uzun bir tarihsel sürece dair sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı , dönemin koşullarına göre düzenlenmiş mekanlarda yer verilen, balmumu heykeller, döneme ait objeler ile dijital teknolojinin anlatım diliyle ziyaretçilerine aktarıyor.

Yapıldığı dönemden itibaren Osmanlı hoşgörüsünün bir yansıması olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en iyi gözlemlenebileceği bir yer olmuş imarethaneler. Öyle ki, Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan ve kendi ismiyle anılan külliyenin içerisinde yer alan imarethane aynı zamanda Edirne’ne bulunduğu semte adını veriyor : Yeni İmaret…

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa ŞENTOP ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Emine ERDOĞAN’ın ziyaretiyle Ekim ayı sonlarında kapılarını açan müzenin açılış konuşmasında, Edirne Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da bir konuşma yaptı. TABAKOĞLU konuşmasında II. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi’nin ziyaretçileri bir medeniyet yolculuğuna çıkaracağını, II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi gibi kısa sürede başarıdan başarıyla koşacağına olan inancını dile getirdi.

Edirne İmaret Müzesi @ Uğur KAYGUSUZ

“Bu müzede, insana verilen değeri görüyoruz…”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde hayata geçirilen İmaret Müzesi’nin Türkiye’nin ilk imaret müzesi olduğunu belirterek, “İmaret Müzemiz, bir kompleks olan külliyemizin bir bölümü. Burada zamanında 147 kişi çalışıyordu ve ayrıca öğrenciler de vardı. Osmanlı; muhtacı, garibi hep düşünmüş ve onların da en temel gereksinimi olan yemek ihtiyaçlarını karşılamak için imaretler yapmıştır. Burada aslında insana verilen değer gözetiliyor. Bizler var olan değerleri bu müzede bir araya getirdik. Bugün de siz Sayın Hanımefendi’nin uğurlu elleriyle hizmete açıyoruz. Bereketli olacağına inancım tam. Burası bir laboratuvar ve bilgiler yavaş yavaş birikip artacak ve biz o değerlerimizi yeniden ortaya çıkaracağız.” dedi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca İmaret Müzesi’nin oluşturulmasında büyük çabaları olan Müze Danışmanları Prof. Dr. Fethiye Erbay ve Doç. Dr. Mutlu Erbay ile ana bağışçılar Ebru Turhan ve Gökhan Turhan’a katkıları için teşekkür etti.

“Trakya Üniversitesi, üniversite müzeciliği alanında Türkiye’de başı çekiyor…”

Açılış için Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye eşlik eden Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay da müze hakkında bilgilendirme yaptı. Trakya Üniversitesi’nin dört adet müzeyle üniversite müzeciliği alanında Türkiye’de başı çektiğini ifade eden Prof. Dr. Erbay, “Rektör Hocamızın başka projeleri de olduğunu biliyoruz. Değerlerimize sahip çıkmaları çok kıymetli.” diye konuştu.

“Tarihi mekânların korunması ve geleceğe taşınması önemli…”

Tarihî mekânların günümüze kazandırılmasının çok faydalı olduğunun altını çizen Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, şunları söyledi: “Beslenmenin sağlıklı yaşamla ilişkisini gösteren bu mekânda, hastalara uygun yemekler hazırlanmış, aynı zamanda hasta yakınlarını ve fakirleri gözeten bir sosyal dayanışma örneği sergilenmiştir. Bu tarihî mekânları, günümüze kazandıran kurumları ve emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Daha sonra Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop ve eşi Sabriye Şentop ile beraberindeki heyet, Osmanlı yeme içme geleneğinin ve tamamlayıcı tıbbın en güzel örneklerinin sergilendiği Trakya Üniversitesi İmaret Müzesi’ni gezdi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu mihmandarlığında müze ve eserler hakkında bilgiler alan Emine Erdoğan Hanımefendi, Edirne ve İmaret ile ilgili pek çok görselin yer aldığı “Dijital Havuz”a büyük ilgi gösterdi.

Açılışın sonunda Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi’nin bir maketi ve tabağını takdim etti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere Sultanu’ş-şuara Bâki’nin Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı bir şiirinin hatla yazılmış tablosunu Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye takdim etti.

Kaynak : Trakya Üniversitesi Web Sitesi

Facebookpinterestmail