Yayla Mahallesi Makyaj Tazeliyor

Kırklareli’nin tarihi kent dokusunun en iyi gözlemlenebildiği yer kuşkusuz Yayla Mahallesi’dir.

Nefes alıp veren mahalle dokusu içerisinde salınan Kırklareli evlerinin incelikli örnekleri ne yazık ki uzun süredir doğanın yıpratıcılığı ve insan ihtiraslarının pençesinde kıvranıyordu. Trakya Gezi Rehberi olarak bizim de defalarca şehrin kimlikli bir yüzü olduğunun, bu yaşayan doku üzerinden şehrin tanıtımına dair bir vizyon yakalanabileceğinin altını çizdiğimiz Yayla Mahallesi’nin ayağa kaldırılmasının, “tek bir çivi bile çakmamak” gibi baştan yalnış koruma kanunlarıyla olmayacağının vurgusunu her seferinde dile getirmiştik.

Yayla Mahallesi dokusunda yerle yeksan olan her yapı Kırklarelilileri derinden üzerken, mahalleden sevindirici haberler gelmeye başladı.

Önce Yayla Mahallesi dokusunun incelikli bir parçası olan, Namazgah Caddesi üzerinde bulunan ve “Vali Konağı” adıyla bilinen yapı kent dokusuna kazandırıldı. İçerisinde yeniden insan seslerinin yankılanması sağlanan bina böylelikle işlevsel bir yapıya kavuştu.

Ardından Papazın Evi olarak bilinen, Yayla Mahallesi yokuşunda bulunan bina, işadamı Ergin KALINOĞLU‘nun girişimleriyle kendt dokusuna kazandırıldı. Özel bir girişim olması hasabiyle de bu bir “ilk”ti. Bina şu günlerde Kırklareli’nin sanat-kültür faaliyetlerinin vazgeçilmez bir mekanı durumundadır.

Yayla Mahallesi dokusuna en büyük katkılardan biri Kent Konseyi’nin 4 yıldır düzenlediği “Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenliği”nin sağladığı ivme olmuştur. Merkezine Yayla Mahallesi’ni alan şenlik gözlerin bir kez daha bu mahalleye çevrilmesine azımsanmayacak bir katkı sundu. Gelgelelim samimi bir eleştiri olarak şunu da belirtmekte yarar var ki, 2011 yılında şenliğin bir anda mahalle dokusundan şehir merkezine alınması, şenliği düzenleyenlerin tekrar gözden geçirmesi gereken ironik bir durumdur.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın Yayla Mahallesi’nde bir evi satın alarak çalışmalarına mekan yapma girişimini, Valiliğin Türk Ocağı binasının kurtarılması, Kırklarelili pek çok kişinin hatıralarında özel bir yere sahip Vali Faik Üstün İlköğretim Okulu binasının şehre yeniden kazandırılması için başlattığı girişimler izledi.

Tüm bu olumlu gelişmelere geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklendi. Kırklareli Belediyesi Yayla Mahallesi meydanında bulunan ahşap bir evin “Şehir Müzesi” olarak kullanılmak üzere satın alınacağını duyurdu.

 

Facebookpinterestmail